İmplant nedir?
İmplant eksik dişleri tamamlamak için çene kemiğine yerleştirilen bir tür vidadır. Bu vidalar titanyum adı verilen doku dostu bir materyalden imal edilir. Titanyumun doku ile uyumu ve kemiğe bağlanması çok iyidir. Alerjik reaksiyonlara yol açma yüzdesi çok düşüktür.Yerleştirildikten sonra vücudun bir parçası haline gelir ve maksimum dayanıklılık gösterir.
İmplantlar tek diş eksikliklerinde komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmadan boşlukların doldurulmasına imkan sağladıkları gibi tam dişsizliklerde de bu implantlardan destek alınarak daha tutucu ve kullanımı rahat protezler yapılmasına olanak sağlar.
İmplantlar hangi durumlarda uygulanmaktadır? Neden implant yaptırmalıyız?
İmplant tedavisi tek diş eksiliğinde, çoklu diş eksikliklerinde hatta tamamen dişin olmadığı durumlarda uygulanmaktadır. İmplantlar sayesinde tek diş kayıplarında ya da çoklu diş kayıplarında komşu dişlere işlem uygulanmadan kendi dişimiz gibi kullanabileceğimiz protez dişlere sahip oluruz. Tamamen dişsiz hastalarımız genel olarak takıp çıkarılabilir protezlerinin konuşma ve yemek yeme esnasında hareket etmesinden şikayetçidir. İmplantlar sayesinde hastalar sabit protezlere ya da implant destekli takıp çıkarılabilir protezlere sahip olabilirler.
İmplant operasyonu sırasında veya öncesinde ek bir cerrahi işlem gerekir mi?
Hastalarımızın operasyon öncesi yapılan klinik ve radyolojik değerlendirilmeleri sonucunda kemik ve yumuşak doku miktarları ve artırım destekleri değerlendirilir. Bu değerlendirmeler sonucanda belirli kriterler ışığında implant öncesi ya da implant operasyonu esnasında kemik ve yumuşak doku artırımı kararına varılır. İmplant öncesi yapılan artırımlarda genellikle 4-6 ay arasında bir iyileşme dönemi sonrası implant yerleştirilmesi gerçekleştirilir.
İmplant başarısını etkileyen faktörler nelerdir?
Hastalarımızın kalp, şeker, tansiyon gibi düzenli kontrol altında oldukları bir sistemik rahatsızlıkları yoksa, kemoterapi ve radyoterapi hikayeleri yoksa ve de sigara, alkol kullanmıyorlarsa implant tedavisi yüksek başarı oranına sahiptir.
İmplant operasyonu hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?
İmplant tedavisi genellikle lokal anestezi altında yapılan ağrısız bir işlemdir. Temelini titanyumdan yapılmış kök benzeri formda bir materyal olan implantın uygun pozisyonda kemik içerisine yerleştirilmesi oluşturur.
İmplant operasyonu sonrasında protezler ne zaman yapılır?
İmplantın üst yapısı kemik oranına ve kalitesine bağlı olarak implantın yerleştirildiği esnada Osstell adı verilen özel aletlerle yapılan ölçümlerin sonucunda aynı seansta yapılabildiği gibi, 2-4 ay arasından değişen osseointegrasyon süreci tamamlandıktan sonrada yapılabilir.
İmplant destekli protez çeşitleri nelerdir?
İmplant destekli tek diş restorasyonlar, köprüler, hareketli protezler ve all-on-4 tedavileri yapılabilir.
Cerrahi işlemler sırasında ağrı hissedilir mi?
Diş hekimliğindeki cerrahi işlemler genel olarak lokal anestezi altında yapılır ve hastalar işlem esnasında ağrı hissetmezler.
Cerrahi işlemler sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Cerrahi işlemler sonrasında hastalarımıza ısırtılan kanama önleyici tampon yarım saat sonra atılmalıdır ve hastalarımız 24 saat boyunca tükürmemelidir.
Soğuk tampon iki dakika uygulama iki dakika dinlenme şeklinde ilk 24 saat cerrahi bölgesine dışarıdan uygulanmalıdır.
Ağız hijyeni için gerekli olan diş fırçalama ve gargara işlemlerine operasyondan 24 saat sonra başlanmalıdır.
Hekim tarafından reçete edilen ilaçlar talimatlara uygun kullanılmalıdır.
Dikişler 7-10 gün içerisinde alınmalıdır.
Sinüs lifting nedir? Ne zaman uygulanır?
Üst çene dişlerimize komşu olan maksiller sinüsler komşuluklarındaki dişlerin kaybında aşşağı doğru sarkma eğilimindedirler. Bu bölgelere yapılacak olan bir implant cerrahisinde mevcut kemik miktarına bağlı olarak kapalı ya da açık sinüs lifting yani sinüslerin yukarı kaldırılması işlemi gerçekleştirilir. Kapalı sinüs lifting işleminde implant aynı anda yerleştirilir. Ancak açık sinüs liftingde kemik miktarına bağlı olarak implant cerrahisi için 6 ay beklemek gerekebilmektedir.
Çekilen dişin yerine ne gibi uygulamalar yapılabilir? Neden İmplant yaptırmalıyım? Eksik dişlerin yerlerinin doldurulması gerekli midir?
Diş çekimi sonrasında yapılacak protezin seçiminde ağız içerisinden hangi diş ya da dişlerin çekildiği önemlidir. Eğer çekilen dişlerimizden sonra çenelerimizin arka kısmında diş kalmadıysa, o bölgeyi ancak takıp çıkarılabilir bir protezle restore edebiliriz. Bu durumdaki hastalarımızdan sabit protez kullanmak isteyenlerde tek seçenek implant destekli bir protezdir. Çekim sonrası ağzında hiç diş kalmayan bir hastada halk arasında ‘damak’ olarak bilinen takıp çıkarılabilir protez yapımı en eski ve halen kullanılmakta olan tedavi şeklidir. Ancak hastaların bu protezlerin hareket etmesinden ve kullanım zorluğundan şikayetleri sebebiyle ‘overdenture’ adı verilen implant destekli protezler, tamamen sabit implant üzeri protezler ya da ileri kemik kaybı olan hastalarda ‘All-on-4’ adı verilen konsept tedavi sayesinde hastaların dişsizliğini tedavi etmekte daha sık kullanılır hale gelmiştir. İki diş arasında oluşan çekim boşluklarındaysa halen yapılmakta olan tedavi seçeneklerinden bir tanesi öndeki ve arkadaki dişlerin en az birer tanesinin kesilerek o bölgeye bir köprü yapılmasıdır. Bu tedavi türünde hastamızın sağlam dişlerine de işlem uygulanması tedavinin dezavantajıdır. Bu gibi dişsiz vakalarda , çekim boşluğuna kaybedilen diş sayısı kadar implant yerleştirmek ya da implant üzeri köprü işlemi uygulamak daha sağlıklı sonuçlar vermekte ve komşu dişleri korumaktadır.
Eksik kalan dişlerimizin yerini muhakkak doldurmalıyız. En arka küçük ve büyük azı dişlerini kaybetmiş bir birey yediği besinleri düzgün bir şekilde öğütüp sindiremeyeceği için başta hazımsızlık olmak üzere pek çok sistemik sıkıntı yaşamaya başlayacaktır. Tek taraflı diş eksikliği olan bireyler hep aynı tarafta çiğneme işlemini yapacakları için eklem sıkıntıları yaşamaya başlayacaklardır. İki diş arasında boşluğu olan bireylerde ön ve arka dişler boşluğa doğru devrilmekte, boşluğun karşısındaki dişte boşluğa doğru sarkmaktadır. Bu sebeple alt ve üst çenelerin kapanış ilişkisi bozulmakta ve başta eklem sıkıntıları olmak üzere pek çok sonuç doğurmaktadır.
Sigara içiyorum dental implant yatırabilir miyim?
Günde bir pakete yakın ve daha fazla sigara içen bireylerde implant tedavisine başlanmadan önce hastalar sigaranın olumsuz etkileri konusunda bilgilendirilmelidir. Kemik içerisine yerleştirilen implantların kemikle kaynaşabilmesi ve bölgenin tamamiyle iyileşebilmesi için, implant bölgesine kemik içerisinden ve çevre yumuşak dokudan kan yoluyla belirli büyüme faktörlerinin ulaşması gerekmektedir. Anacak sigara içen bireylerde bu kanlanma oranının azalması sebebiyle yara yeri iyileşmesinde ve implantın kemik ile kaynaşmasında sıkıntılarla karşılaşılabilinmektedir. Özellikle implant yerleştirilirken kemik tozları ve membranlar kullanıldıysa sigara konusu daha da önem kazanmaktadır. Bu sebeple sigara içen bireylerde hekim önerilerine uyacakları koşularda implant tedavisi yapılmalıdır.
İmplant alerji yapar mı? İmplantların çene kemiğine uygulanması çok zor mudur?
İmplant biouyumlu bir mateyal olan titanyumdan yapılmış bir üründür. Bu sebeple insan vücudunda alerji yapması mümkün değildir. Ancak titanyum alerjisi olan bir bireye implant yapılırsa alerjik reaksiyonla karşılaşılabilinir.
İmplant tedavisi lokal anestezi altında yapılan hastaların işlem sırasında ağrı ya da acı hissetmediği bir işlemdir. Özel aletler ile açılan yuvalara, bu yuvalar ile birebir uyumlu implantlar kolaylıkla yerleştirilmektedir. İşlem sonrasında da hekim önerilerine uyan ve ilaçlarını düzenli kullanan hastalarda herhangi bir sıkıntıyla karşılaşılmamaktadır.
İmplant sonrası dişlerim ne zaman yapılacak?
İmplant sonrası üzerine yapılacak dişler hastanın yaşına, kemik yoğunluğuna ,kemik artırımı için ekstra işlem uygulanıp uygulanmamasına, kullanılan implantın yapısal özelliklerine, cerrahi esnasında yapılan ölçüm değerlerine bağlı olarak cerrahi ile aynı seansta yapılabildiği gibi 2-6 ay arasında değişen iyileşme dönemi tamamlandıktan sonra da dişler yapılabilmektedir.
İmplant düşer mi? İmplantların ömrü ne kadardır?
İmplant tedavisi eksik dişlerin varlığında uygulanan ve çok yüksek başarı oranına sahip bir tedavi seçeneğidir. İmplant tedavisinde başarısızlık yaşamamak için uzman bir ekiple, steril şartlarda, vaka için en doğru yöntem ve implant ile çalışmak gerekmektedir. Hastalardan alınan röntgenler ile değerlendirilen kemik miktarına ve kalitesine bağlı olarak vaka için kemik artırımı ihtiyacı olup olmadığı değerlendirilmelidir. Kemik artırımı gerekli görülürse implant ile aynı esnada yapılıp yapılamayacağı kararı verilmelidir. Bütün bu değerlendirmeler doğru yapılırsa implant tedavisinde başarısızlık oranı neredeyse yoktur.
Eksik dişlerin yerine yerleştirilen implantlar, düzenli kontrollerine gelen ve ağız hijyenine gerekli özeni gösteren hastalarda ömürlüktür. Hastaların zamanla implantlarının üst yapısını oluşturan dişlerini değiştirmeleri gerekebilmektedir.