background

Diş Eti Tedavisi Çayyolu

Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığı etkiler mi?

Biyoloji derslerinde hepimize öğretildiği üzere, sindirim ağızda başlar. Bu temel bilgi bize aslında çok şeyi açıklamaktadır. Diş eksikliğine, tedavine edilmemiş ağrılı diş varlığına, tamamen dişsizliğe, hatalı can acıtan protezlere bağlı olarak hastalarımız gıdaları yeterince hatta bazı durumlarda hiç çiğneyemeyip direk olarak yutarlarsa başta hazımsızlık olmak üzere pek çok mide rahatsızlığıyla karşılaşabilirler.

Ağız içerisindeki tedavi edilmemiş dişler fokal enfeksiyon odakları olarak adlandırılmaktadır. Bu dişlerin varlığı radyoterapi hastalarında, kemoterapi hastalarında, enfektif endokardit yüksek risk grubu hastalarında, tip 2 diabet, eklem hastalarında hastalarında genel sistemik durumlarını ve tedavilerinin prognozunu etkilemektedir.

Bu sistemik etkilerin yanında yetersiz ağız ve diş sağlığı sebebiyle oluşan kötü ağız kokusu bireylerde psikososyal problemlere sebep olmaktadır.

Diş etlerimizi fırçalarken neden kanar? Diş ipi kullanmalı mıyız?

Dişlerimizi fırçalamadığımız zaman dişlerin üzerinde biriken plak tabakası diş etlerinde enflamasyona sebep olmaktadır. Bunun sonucunda da dişlerimizi fırçalarken diş etlerinde kanama meydana gelmektedir. Maalesef diş etleri kanadığı için hastalarımız diş fırçalamayı bıraktığından diş etlerindeki enflamasyon artmaktadır. Girilen bu kısır döngü diş eti hastalığının ilerlemesine dişin çevresindeki kemikte de yıkım başlamasına sebep olmaktadır. Bu sebeple dişlerimizi düzenli fırçalamalıyız, fırçalama esnasında kanama olan bölgelerde daha titiz davranmalıyız. Çünkü diş eti kanaması uzaklaştırılamayan plağın göstergesidir.

Fırçalamaya ek olarak günde en az bir kere diş ipi uygulamalıyız. Dişlerimizin arasındaki gıda artıklarını uzaklaştırmalıyız ki fırça ve macun bu bölgelere ulaşıp etkinliklerini gösterebilsinler. Bunun yanında ara yüz çürükleri çok hızlı ilerleyebilmektedir, bu durumun önüne geçebilmek için diş ipi kullanmak çok önemlidir. Günümüzde diş ipi kullanımını kolaylaştıracak çeşitli aparatlarda piyasada bulunmaktadır.

Dişlerimizin ara yüzlerindeki boşluklar kemik kaybı ve dişeti çekilmesi sebebiyle geniş ise, uzman bir hekim tarafından önerilen boyuttaki bir ara yüz fırçası bu bölgelerin temizliğinde aynen diş ipi gibi günde en az bir kere kullanılmalıdır.

Diş eti renklenmeleri yok edilebilir mi?

Diş eti renklenmeleri özellikle gülümseme esnasında diş etleri görünür olan bireylerde önem kazanmaktadır. Epitelizasyon derinliği, damarlanma, sigara kullanımı ve melanosit oluşumu gibi pek çok faktör diş etinin renklenmesinde etkili olmaktadır. Bu diş eti renklenmeleri tedavi edilebilmektedir. Lokal anestezi altında yapılan soyma işleminde çoğunlukla lazerlerden faydalanılmaktadır. Diş eti renklenmelerinin tedavisinden sonra yapılan hasta takiplerinde nadiren küçük alanlarda renklenmenin tekrarladığı görülmektedir.

Diş taşı temizliği dişlere zarar verir mi? Diş taşı temizliği yaptırmak dişlerin beyazlaması için yeterli midir?

Diş taşı temizliği dişlere zarar vermemektedir. Toplum içerisinde böyle bir ön yargının oluşmasının sebebi bazı hastalarda temizlik sonrasında oluşan diş hassasiyetidir. Ağız içerisinde var olan diş taşlarından dolayı diş eti çekilmesi meydana gelmekte ve diş kök yüzeyleri ağız içerisine açılmaktadır. Diş taşlarının bu açıklığı kapamasından dolayı hassasiyet hissetmeyen hastalar, diş taşları uzaklaştırılınca hassasiyet hissetmeye başlarlar. Bu durumda diş taşları hem diş eti hastalığının sebebi hem de belirtileri gizleyen konumundadır. Diş taşlarının temizlenmemesi, diş eti hastalığının ilerlemesine ve sonucunda diş kayıplarına sebep olabilmektedir.

Hastalarımızın 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrollerine gitmeleri ve gerekli görülürse diş taşı temizliğini yaptırmaları gerekmektedir. Temizlik sonrası hassasiyet gibi problemleryaşayan hastalarda uzman bir hekim tarafından diş eti sağlığı için gerekli müdahaleler yapılmalıdır.

0312 235 7701